RUSKI NAUČNIK OSUĐEN NA 7 GODINA ZATVORA: Evo zbog čega je optužen, Putin će poludeti kada čuje sve
Rusija, Foto: Profimedia

osuđen pred sudom u Sankt Peterburgu

RUSKI NAUČNIK OSUĐEN NA 7 GODINA ZATVORA: Evo zbog čega je optužen, Putin će poludeti kada čuje sve

Ukrajina je u aprilu saopštila da je Rusija koristila pet hipersoničnih raketa "cirkon" u napadima na Kijev od početka godine

Objavljeno:

Ruski naučnik Aleksandar Kuranov (76), koji je radio na hipersoničnim tehnologijama, osuđen je danas pred sudom u Sankt Peterburgu na sedam godina zatvora za izdaju nakon što je optužen za odavanje državne tajne stranim državljanima.

Sud je saopštio da će Kuranov biti poslat u zatvor visoke bezbednosti i biti kažnjen sa 1.000 dolara.

Kuranov je optužen da je preneo tajne podatke stranom državljaninu o istraživanju hipersonične tehnologije, prenela je agencija Interfaks.

Kuranov je, u vreme hapšenja 2021, bio generalni direktor kompanije iz Sankt Peterburga koja istražuje hipersonične tehnologije i nadgledao je rad na novoj verziji hipersonične letelice iz sovjetske ere.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta rekao da je Rusija svetski lider u hipersoničnim projektilima, vrhunskom oružju sposobnom da nosi teret do 10 puta većom brzinom od zvuka.

Ukrajina je u aprilu saopštila da je Rusija koristila pet hipersoničnih raketa "cirkon" u napadima na Kijev od početka godine.

Bonus video:

05:46

Da li sa napretkom tehnologije svako može da bude špijun?

(Espreso / Agencije/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.